Η θερμομόνωση, είναι ένα ζήτημα που θα σε απασχολήσει χειμώνα – καλοκαίρι. Η εφαρμογή της, μπορεί να δημιουργήσει ένα τοίχος προστασίας του κτιρίου σου από τις καιρικές συνθήκες. Ένα εξειδικευμένο συνεργείο μονώσεων, μπορεί να εκτιμήσει τις ανάγκες του χώρου σου και να προτείνει το είδος θερμομόνωσης που θα έχει τα πιο αποδοτικά αποτελέσματα.

Παρακάτω, θα βρεις σημαντικές πληροφορίες για την θερμομόνωση κτιρίων, τα πλεονεκτήματά της, το κόστος αλλά και τα υλικά εφαρμογής της. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τελικά, τί είναι η θερμομόνωση;

Τι είναι η θερμομόνωση;
Θερμομόνωση, με απλά λόγια είναι η μέθοδος εκείνη που προστατεύει το κτίριο από θερμικές απώλειες και δημιουργεί ιδανική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του. Η εφαρμογή της, πραγματοποιείται όλο τον χρόνο με την χρήση ειδικών θερμομονωτικών υλικών που τοποθετούνται σε τοίχους, ταβάνια και πυλωτές.

Τα θερμομονωτικά υλικά, εγκλωβίζουν αέρα στο εσωτερικό τους, ο οποίος με την σειρά του εμποδίζει την θερμότητα να φεύγει από το εσωτερικό του χώρου. Παράλληλα, αποτρέπουν το κρύο ή τη ζέστη από το εξωτερικό περιβάλλον να εισέλθει στο σπίτι.

Η θερμομόνωση μπορεί να τοποθετηθεί στο εσωτερικό του κτιρίου οπότε και ονομάζεται εσωτερική θερμομόνωση αλλά και στο εξωτερικό ενός κτιρίου όπου εκεί ονομάζεται εξωτερική θερμομόνωση ή θερμοπρόσοψη. Το σημείο που θα την τοποθετήσεις, εξαρτάται από την δόμηση του κτιρίου, από την παλαιότητά του και από την ανάλυση που θα πραγματοποιήσει το συνεργείο που θα την αναλάβει.

Ποια υλικά χρησιμοποιούνται στην θερμομόνωση;
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις θερμομονώσεις κτιρίων, εξαρτώνται από τις ανάγκες του κτιρίου, τα χρήματα που είναι διατεθειμένος να επενδύσει ο πελάτης και την ποιότητα των υλικών. Εμείς, συγκεντρώσαμε τα δημοφιλέστερα θερμομονωτικά υλικά στην παρακάτω λίστα:

Πολυουρεθάνη
Πολυστερίνη
Πετροβάμβακας
Μαλλί
Φελλός

Πλεονεκτήματα της Θερμομόνωσης
Πριν προχωρήσεις στην τοποθέτηση εσωτερικής ή εξωτερικής θερμομόνωσης, πρέπει να έχεις υπόψη σου τα οφέλη που θα κερδίσεις με αυτή σου την επένδυση. Οι θερμομονώσεις συγκεντρώνουν αμέτρητα πλεονεκτήματα και τα τελευταία χρόνια είναι δεδομένο ότι τα νέα κτίρια θα την διαθέτουν. Συνέχισε παρακάτω και θα μάθεις το γιατί!

Εξοικονόμηση Ενέργειας
Η εφαρμογή της εγγυάται ότι θα μειωθούν οι θερμικές απώλειες του κτιρίου. Έρευνες δείχνουν ότι με την θερμομόνωση των τοίχων μειώνεται η χρήση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού και έτσι εξοικονομείται ενέργεια.

Εύκολη Εφαρμογή
Η τοποθέτηση εσωτερικής και εξωτερικής θερμομόνωσης, γίνεται εύκολα και σε μικρό χρονικό διάστημα. Ακόμη, μπορεί να τοποθετηθεί τόσο σε καινούργια όσο και σε παλιά κτίρια.

Θερμική Άνεση στον Χώρο
Οι θερμομονώσεις σπιτιών, προσφέρουν άνεση όλες τις εποχές του χρόνου. Η θερμοκρασία διατηρείται σταθερή τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Έτσι, το χειμώνα η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του χώρου είναι ζεστή και το καλοκαίρι δροσερή.

Δεν απαιτεί συντήρηση
Με την θερμομόνωση, δεν έχεις αν ανησυχείς για επιπλέον έξοδα συντήρησης. Οι θερμομονώσεις ταρατσών και τοίχων διαθέτουν μεγάλη αντοχή και διατηρούν τα πλεονεκτήματά τους για πολλά χρόνια.

Εξοικονόμηση Χρημάτων
Το συγκεκριμένο πλεονέκτημα, συνδυάζεται με το όφελος της εξοικονόμησης ενέργειας. Η όλο και λιγότερη χρήση των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των εξόδων σε μηνιαίους λογαριασμούς.

Χρειάζεται άδεια για θερμομόνωση;
Σύμφωνα με την νομοθεσία, δεν απαιτείται άδεια για την εσωτερική και εξωτερική θερμομόνωση ενός κτιρίου. Η τοποθέτηση θερμομόνωσης, θεωρείται εργασία μικρής κλίμακας και το μόνο που χρειάζεται είναι να ενημερωθεί η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης δύο μέρες πριν αρχίσουν οι εργασίες. Έπειτα, συμπληρώνονται τα απαραίτητα έγγραφα και δίνονται οι εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς και οι συναινέσεις εφόσον ο χώρος είναι κοινόχρηστος.

Εξαίρεση στην παραπάνω απόφαση, αποτελεί το ενδεχόμενο τοποθέτησης σκαλωσιάς. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται η έκδοση άδειας.

Πηγή: blog.douleutaras.gr
Γράφτηκε από: Αναστασία Κούρου